Over Zonnedauw

  Over Zonnedauw

  Ons Jeugdheem ligt verscholen in het Kempense groen, en is een plek vol mogelijkheden en plezier. Er ligt 5 hectare bos en veld klaar om te ravotten. En de gastvrije Kempen toont een waaier aan mogelijkheden voor onvergetelijke uitstappen.

  Waar anders dan op Zonnedauw vind je binnen een straal van 5 km:
  • Een pretpark vol achtbanen
  • Een treinstation
  • Verschillende natuur- en recreatiegebieden
  • Bossen en velden
  • Een fiets-o-strade, wandel- en fietsknooppunten
  • De Kleine Nete, of het kanaal Herentals – Bocholt
  Jef is het gezicht van Jeugdheem Zonnedauw. Dat wil zeggen: Jef De Saedeleir als eigenaar en Jef Vandecruys als conciërge. Met een stevig verleden in het jeugdwerk - en tot op heden op de eerste rij om lol te maken - weten ze allebei wat nodig is om plezier te maken.

  Al 62 jaar is Jeugdheem Zonnedauw thuis voor jeugdgroepen, vol vrijheid-blijheid. Dit blijft alleen werken als er goede spelregels zijn. Daarom waken ze rechtvaardig (en soms streng) over het huisreglement.  Geen generaals of pastoors, wel twee aanspreekbare uitbaters. 

  Onze geschiedenis

  Het verhaal van Jeugdheem Zonnedauw begint in 1957 bij de onderpastoor van Larum, E.H. Tavernier. Hij kocht het 5 hectare grote domein met villa om er in te wonen. De riante tuin richtte hij in als speeltuin met schommels, een draaiton, een vliegende Hollander. Sindsdien vond ook een jeugdwerking hier zijn plaats. Tijdens vakanties zakten gezinnen vanuit Larum, Geel-centrum en Olen af naar de Vlinderstraat. Terwijl kinderen zich uitleefden in dit speelparadijs, konden hun ouders iets drinken in het bijhorende café. Het werd een bruisende en gekende plek in de wijde omgeving.

  De uitstraling van het domein groeide, en er kwam plaats voor caravans op het domein. Voortaan zou Zonnedauw ook een kampplaats zijn.
  En plots stopte het. E.H. Tavernier stierf onverwachts in 1989. Over Zonnedauw daalde stilte neer. De poorten bleven op slot. Na een sluiting van 7 jaar, zag de familie De Saedeleir de mogelijkheden van het domein. Vastbesloten om het jeugdtoerisme in de Kempen weer aan te trekken, kocht de familie het landgoed. En zo geschiedde…

  Intussen is Jef De Saedeleir en zijn vrouw Katrien de tweede generatie van de familie, die het jeugdheem uitbaat. Beiden zijn geworteld in jeugdwerk in Geel-Larum, en voelen als geen ander aan hoe ze jongeren een tof kamp kunnen laten beleven. 

  Waarom heet het Zonnedauw?

  Het domein kreeg van E.H. Tavernier de naam Zonnedauw. Zonnedauw is een bijzonder zeldzaam plantje dat insecten eet. De onderpastoor ontdekte het op het domein. Maar het is een vruchteloze zoektocht, als je het zelf wil vinden op het domein. Zonnedauw woont intussen vredig in de omliggende natuurreservaten.

  Ook op kamp middenin de bossen en velden van Zonnedauw?

  Op zoek naar een plek waar je onbesuisd kan spelen en ravotten, waar ruimte is om te rennen en te klimmen? 

  Zonnedauw

  Vlinderstraat 1
  2440 Geel
  België

  Contactgegevens

  E-mail
  cjt@cjt.be (reservatie)